maślaki
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
7 łyżeczek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
cebula
czosnek
liście laurowe
pieprz czarny w ziarnach
ziele angielskie
Przygotowanie:
Maślaki oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej posolonej wody i gotować 8 minut.
W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i jeden ząbek czosnku.
Do wyparzonych słoików włożyć po 1-2 liści laurowych, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego i trochę sparzonej w zalewie octowej cebulki.
Następnie nałożyć gorące maślaki i zalać wrzącą zalewą octową.
Słoiki dokładnie zakręcić, po przestygnięciu powinny się zassać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz