niedziela, 1 listopada 2015
Yuvalama mięsne danie tureckie z cieciorką, miętą i jogurtem
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę1x1cm
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
4 łyżki białego ryżu
2 jajka
1 puszka cieciorki
duży jogurt naturalny
2 czubate łyżki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mięty suszonej
sól
pieprz mielony
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kostkę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko posolonej wody.
W misce dokładnie zagniatamy mięso mielone z 1 jajkiem, 1 1/2 łyżeczki do kawy soli, 1 łyżeczką do kawy pieprzu i ryżem zmielonym w malakserze (nie na pył ale mniejsze kawałki). Lepimy kulki średnicy 1 cm.
W garnku zagotować 1 1/2 l wody, posolić. Delikatnie łyżką wkładamy kulki mięsne. Po 10 minutach wrzucamy cieciorkę (bez zalewy). Gotujemy kolejne 10 minut.
Jogurt z 1 jajkiem, 2 czubatymi łyżkami mąki, 1 łyżeczką do kawy soli dokładnie mieszamy trzepaczką.
Do gotujących się kulek mięsnych dodajemy ugotowane wcześniej mięso pokrojone w kostkę (bez wody).
Dorzucamy sos jogurtowy i mieszamy do momentu ponownego wrzenia.
Na patelni podgrzewamy oliwę z miętą suszoną i dodajemy do mięsa.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz