czwartek, 5 listopada 2015
MANTI tureckie mikro pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto;
3/4 kg mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
woda
Nadzienie;
1/2 kg mięsa wołowego mielonego
2 średnie cebule
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos;
1/2 l jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
3 łyżeczki papryki w płatkach
2 łyżeczki mięty suszonej
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól i taką ilość wody aby zagniatane ciasto było w miarę twarde.
Dokładnie zagnieść i odstawić na 15minut.
Mięso mielone dokładnie wymieszać z przyprawami i posiekanymi w malakserze cebulami.
Ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować (1mm) podsypując mąką.
Pokroić placek na kwadraciki 1,5x1,5cm max 2x2cm.
Na każdy kwadracik nakładamy odrobinę mięsa i zalepiamy zawijając rogi do środka, formując rozgwiazdy :)
Mikro pierogi układamy na tacy i przesypujemy niewielką ilością mąki żeby się nie pozlepiały.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i partiami gotować pierogi do wypłynięcia.
Jogurt wymieszać ze zgniecionym czosnkiem.
Na patelni delikatnie podgrzać masło z oliwą, papryką i miętą.
Sos jogurtowy wylewamy na pierogi następnie polewamy oliwą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz