czwartek, 5 listopada 2015

MANTI tureckie mikro pierogi z mięsem


Składniki:
Ciasto;
 3/4 kg mąki
 1 jajko
 1/2 łyżeczki soli
 woda
Nadzienie;
 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
 2 średnie cebule
 1/2 łyżeczki pieprzu
 1/2 łyżeczki soli
Sos;
 1/2 l jogurtu naturalnego
 2-3 ząbki czosnku
 3 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki masła
 3 łyżeczki papryki w płatkach
 2 łyżeczki mięty suszonej

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól i taką ilość wody aby zagniatane ciasto było w miarę twarde.
Dokładnie zagnieść i odstawić na 15minut.
Mięso mielone dokładnie wymieszać z przyprawami i posiekanymi w malakserze cebulami.
Ciasto podzielić na cztery części i cienko rozwałkować (1mm) podsypując mąką.
Pokroić placek na kwadraciki 1,5x1,5cm max 2x2cm.


Na każdy kwadracik nakładamy odrobinę mięsa i zalepiamy zawijając rogi do środka, formując rozgwiazdy :)


Mikro pierogi układamy na tacy i przesypujemy niewielką ilością mąki żeby się nie pozlepiały.


W dużym garnku zagotować wodę, posolić i partiami gotować pierogi do wypłynięcia.


Jogurt wymieszać ze zgniecionym czosnkiem.
Na patelni delikatnie podgrzać masło z oliwą, papryką i miętą.
Sos jogurtowy wylewamy na pierogi następnie polewamy oliwą.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz