środa, 25 listopada 2015

Kakaowy blok z hetbatnikami - turecki Mozaik pastasi


Składniki:
1 szklanka mleka
5  czubatych łyżek cukru trzcinowego
3 czubate łyżki kakao
3/4 kostki masła (150g)
350 - 400g herbatników petit beurre
można dodać garść pokruszonych orzechów włoskich
i posypać wierzch wiórkami kokosowymi


Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, zdjąć z gazu. Dodać mleko, kakao, cukier.
Wymieszać trzepaczką, ostudzić.


Herbatniki pokruszyć na ćwiartki.


Dodać do wcześniej przygotowanej mieszaniny i dokładnie wymieszać łyżką. Można dodać pokruszone orzechy.
Wyłożyć ciasto na folię spożywczą, uformować w blok, zawinąć i schłodzić w lodówce 4-5 godz. lub w zamrażalniku 2 godz.


Po odwinięciu z folii można  posypać wiórkami kokosowymi. Kroić w plastry lub w kostkę.

 



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz