piątek, 13 listopada 2015
Peanut pancakes
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orzechowej - zmielonych orzechów arachidowych
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 1/3 szklanki maślanki
3 łyżki masła klarowanego + do smażenia
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić.
Wymieszać mąkę, zmielone orzechy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
W misce ubić całe jajka z cukrem waniliowym na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji śmietanki.
Dodać maślankę.
Cały czas ubijając dodawać niewielkimi porcjami mieszankę mąki.
Pod koniec ubijania dodać rozpuszczone masło.
Smażyć na maśle klarowanym na niezbyt dużej mocy (ogniu) pod przykryciem.
Podawać lekko oprószone cukrem pudrem z syropem klonowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz