Składniki (na 5l zupy):
1 dynia hokkaido ok 2kg - ważona ze skórą i środkiem
3-4 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
2-3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2 ząbki czosnku
3 goździki
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 czubata łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki soli
2 l wody źródlanej
1 puszka 400ml mleka kokosowego min 65%
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myję, kroję na pół, wydrążam środek, kroję na mniejsze części i ścieram za pomocą robota kuchennego na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużego garnka (min. 5l), zalewam wodą.
Goździki i kolendrę ucieram w moździerzu lub w młynku do kawy. Dodaję do nich resztę przypraw, mieszam i wsypuję do dyni.
Czosnek obieram i kroję w kostkę, dodaję do dyni.
Gotuję 5 minut pod przykryciem licząc od momentu wrzenia.
Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w plastry.
Podsmażam na oleju kokosowym do momentu gdy warzywa zmiękną, zmienią kolor ale się nie przyrumienią.
Podsmażone warzywa dodaję do dyni, mieszam i gotuję kolejne 5 minut pod przykryciem.
Studzę do takiej temperatury aby zupa nie była gorąca tylko ciepła, dodaję mleko kokosowe.
Miksuję partiami w blenderze kielichowym (można użyć blendera ręcznego)
Przelewam do dużego garnka lub do mniejszych pojemników.
Podaję z ryżem, zieloną soczewicą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz