Składniki:
Spód;
100g masła klarowanego
150g mąki
50g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 całe jajko
szczypta soli
Mus z dyni;
1 kg dyni hokkaido
1 - 1 1/2 szklanki mleka (w zależności od soczystości dyni)
2 jajka
100g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 czubata łyżka melasy buraczanej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 goździki - utarte w moździerzu
Do podania ewentualnie bita śmietana
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucam wszystkie składniki potrzebne na spód. Miksuję do momentu formowania się kuli ciasta.
Ugniatam ciasto w formie o średnicy 23cm i wysokości min.4 cm. Piekę 15 minut w temperaturze 200stC - dwie grzałki
Dynię myję, przekrajam na pół, wydrążam środek i kroję w plastry o szerokości 2-4cm.
Piekę 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stC - dwie grzałki.
Kroję w kostkę razem ze skórą (hokkaido ma miękką skórę) i wrzucam do malaksera dodając mleko.
W misce ubijam 2 jajka z cukrem.
Następnie dodaję melasę i przyprawy po czym jeszcze chwilę ubijam.
Masę jajeczną i dynię przekładam do blendera. Miksuję na puree.
Przelewam na podpieczony spód.
Piekę 45 minut w temperaturze 200stC - dwie grzałki.
Kroję po wystygnięciu.
Każdą porcję można przyozdobić na wierzchu niewielką ilością bitej śmietany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz