sobota, 14 listopada 2015

Ryż z bakłażanem i pieczarkami


Składniki:
1 bakłażan
40 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 1/2 szklanki ryżu
1 łyżka pasty z papryki Mild Biber
sól
pieprz
1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:
Marchewki i pietruszkę obieram, wkładam do garnka, zalewam 4 szklankami wody źródlanej, solę i gotuję 15-20 minut.


Bakłażana myję, kroję w kostkę, przekładam do durszlaka, dość obficie solę, dokładnie mieszam i odstawiam na 15 min.
Cebule kroję w kostkę i podsmażam na maśle lub oleju. Przekładam do dużego garnka.


Pieczarki myję, odcinam ogonki, kroję kapelusze na 6 lub 8 części, podsmażam bez tłuszczu, przekładam do garnka z cebulą.


Bakłażana płuczę obficie wodą aby pozbyć się goryczy. Przekładam na patelnię, smażę bez tłuszczu, następnie wrzucam do garnka z pieczarkami.


Czosnek kroję w paseczki, dodaję do warzyw.


Ryż dokładnie płuczę na sicie pod bieżącą wodą, pozostawiam na chwilę do odcieknięcia.
Dodaję do warzyw, zalewam wodą z ugotowanych wcześniej marchwi i pietruszki.
Dokładnie mieszam.


Dodaję pastę paprykową


Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok 10-15 min (w zależności od ryżu) od czasu do czasu mieszając.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz