sobota, 1 sierpnia 2015
Konfitura z czarnej porzeczki
Składniki (na 5 słoików):
1 1/2 kg czarnej porzeczki
600g cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Porzeczki odszypułkować i dokładnie umyć.
W dużym garnku wymieszać porzeczki z cukrem. Odstawić na 30-60 minut.
Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu (średniej mocy). Gotować 10 minut bez przykrycia. Przestudzić.
Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć razem z nakrętkami i osuszyć.
Po przestygnięciu porzeczki ponownie zagotować na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Gotować 5 minut.
Od razu nakładać wrzącą konfiturę do słoików. Dobrze zakręcić. Po ostygnięciu słoiki powinny się zassać.
Pycha, mniam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz