poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Makaron ryżowy z krewetkami i pieczarkami w sosie teriyaki



SKŁADNIKI (dla 3 osób):
60 dag świeżych krewetek
3 łyżki masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
1/2 kg pieczarek
100ml sosu teriyaki
100ml wody mineralnej (nie z kranu)
1 op makaronu ryżowego wstążki


PRZYGOTOWANIE: 

Krewetki w maśle czosnkowym:
   Krewetki umyć i obrać.
   W woku lub na patelni rozpuścić masło, wrzucić krewetki, rozgnieciony czosnek i sól.
   Podsmażać 4-5 minut.
   Dodać pokrojony koperek.



Pieczarki w sosie teriyaki:
   Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki.
   Włożyć do garnka, zalać sosem teriyaki i dodać wody.
   Zagotować. Dusić pod przykryciem 5 minut.


Makaron ryżowy:
   Makaron ryżowy przed wyjęciem z opakowania łamię na pół aby nie był zbyt  długi.
   Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Nie gotować.  Po 5-10 minutach odlać.
   Zalać 1 szklanką sosu z gotowania pieczarek.

Można podać na talerzu oddzielnie (jak na zdjęciu) lub wszystko razem wymieszać.



Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz