SKŁADNIKI (dla 3 osób):
60 dag świeżych krewetek
3 łyżki masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
1/2 kg pieczarek
100ml sosu teriyaki
100ml wody mineralnej (nie z kranu)
1 op makaronu ryżowego wstążki
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki w maśle czosnkowym:
Krewetki umyć i obrać.
W woku lub na patelni rozpuścić masło, wrzucić krewetki, rozgnieciony czosnek i sól.
Podsmażać 4-5 minut.
Dodać pokrojony koperek.
Pieczarki w sosie teriyaki:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki.
Włożyć do garnka, zalać sosem teriyaki i dodać wody.
Zagotować. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Makaron ryżowy:
Makaron ryżowy przed wyjęciem z opakowania łamię na pół aby nie był zbyt długi.
Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Nie gotować. Po 5-10 minutach odlać.
Zalać 1 szklanką sosu z gotowania pieczarek.
Można podać na talerzu oddzielnie (jak na zdjęciu) lub wszystko razem wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz