Składniki:
1 kg dyni hokkaido
400 g ryżu arborio - 2 szklanki
1 puszka kukurydzy
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 saszetki szałwii
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki papryki słodkiej w płatkach
1 łyżka oleju kokosowego
włoszczyzna na bulion (4 szklanki bulionu warzywnego)
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, umyć, zalać wodą mineralną, posolić. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 30 minut.
Ryż przepłukać na sicie.
Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pestki. Pokroić ze skórą w kostkę ok 1 cm.
W woku lub na dużej patelni na oleju kokosowym zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek i szałwię.
Po chwili dodać ryż i łyżeczkę kurkumy. Zamieszać i chwilę podsmażać.
Dodać pokrojoną dynię i cały czas mieszając dolewać po jednej szklance bulionu warzywnego do wchłonięcia 4 szklanek (ok 10-15 min)
Doprawić papryką w płatkach, ewentualnie solą do smaku.
Na koniec gotowania dodać kukurydzę razem z płynem. Zamieszać. Wyłączyć kuchnię i pozostawić pod przykryciem na 5 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz