wtorek, 11 sierpnia 2015

Chłodnik z botwinki



Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/2 selera
1 cebula
2-3 małe buraki
1-2 pęczki botwinki
1 duży pęczek koperku
1 duży pęczek grubego szczypioru
1 cytryna
4 krótkie ogórki zielone
śmietanka słodka 30%
2-3l wody nisko mineralizowanej (nie z kranu)
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obrać i umyć marchewki, pietruszki, pora, seler, cebulę, buraki.
Włożyć przygotowane warzywa do garnka, zalać wodą, posolić.


Gotować 30-40 minut licząc od czasu wrzenia.
W międzyczasie umyć botwinkę, pokroić łodygi i liście. Buraczki z botwinki obrać i pokroić.


Wyjąć włoszczyznę i buraki z wywaru.
Do wywaru wrzucić przygotowaną botwinkę, gotować 3 minuty.


Buraki z wywaru pokroić w słupki. Dodać do botwinki, doprawić do smaku.
Zostawić do ostygnięcia, najlepiej na noc.

Po wystudzeniu dodać sok wyciśnięty z cytryny, śmietankę, pokrojony koperek, szczypior i ogórki bez gniazd nasiennych.


Dokładnie wymieszać i następnie schłodzić.


Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym na ćwiartki.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz