wtorek, 11 sierpnia 2015
Chłodnik z botwinki
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/2 selera
1 cebula
2-3 małe buraki
1-2 pęczki botwinki
1 duży pęczek koperku
1 duży pęczek grubego szczypioru
1 cytryna
4 krótkie ogórki zielone
śmietanka słodka 30%
2-3l wody nisko mineralizowanej (nie z kranu)
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrać i umyć marchewki, pietruszki, pora, seler, cebulę, buraki.
Włożyć przygotowane warzywa do garnka, zalać wodą, posolić.
Gotować 30-40 minut licząc od czasu wrzenia.
W międzyczasie umyć botwinkę, pokroić łodygi i liście. Buraczki z botwinki obrać i pokroić.
Wyjąć włoszczyznę i buraki z wywaru.
Do wywaru wrzucić przygotowaną botwinkę, gotować 3 minuty.
Buraki z wywaru pokroić w słupki. Dodać do botwinki, doprawić do smaku.
Zostawić do ostygnięcia, najlepiej na noc.
Po wystudzeniu dodać sok wyciśnięty z cytryny, śmietankę, pokrojony koperek, szczypior i ogórki bez gniazd nasiennych.
Dokładnie wymieszać i następnie schłodzić.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym na ćwiartki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz