środa, 5 sierpnia 2015
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
6 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu
150g świeżego szpinaku
50-100g sera twardego dojrzewającego tartego np. grana padano
100 g serka mascarpone lub słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak umyć i posiekać.
Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać, posolić, popieprzyć.
Serek mascarpone rozrobić z 1/2 szklanki wody, lub użyć śmietanki (nie mieszając z wodą).
Do roztrzepanych jajek dodać serek (śmietankę) i tarty ser. Wymieszać.
Wrzucić przygotowany wcześniej szpinak. Wymieszać.
Smażyć na maśle klarowanym pod przykryciem 10 min na pierwszej patelni na niewielkim ogniu (mocy 4-5)
Sprawnie przerzucić na drugą, wysmarowaną masłem patelnię (dobrze jest wcześniej przećwiczyć na sucho) i smażyć 5-6 minut pod przykryciem.
Można podać posypany parmezanem
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz