środa, 5 sierpnia 2015

Omlet ze szpinakiem



Składniki:
6 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu
150g świeżego szpinaku
50-100g sera twardego dojrzewającego tartego np. grana padano
100 g serka mascarpone lub słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Szpinak umyć i posiekać.
Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać, posolić, popieprzyć.
Serek mascarpone rozrobić z 1/2 szklanki wody, lub użyć śmietanki (nie mieszając z wodą).
Do  roztrzepanych jajek dodać serek (śmietankę) i tarty ser. Wymieszać.
Wrzucić przygotowany wcześniej szpinak. Wymieszać.


Smażyć na maśle klarowanym pod przykryciem 10 min na pierwszej patelni na niewielkim ogniu (mocy 4-5)


Sprawnie przerzucić na drugą, wysmarowaną masłem patelnię (dobrze jest wcześniej przećwiczyć na sucho) i smażyć 5-6 minut pod przykryciem.

Można podać posypany parmezanem



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz