piątek, 28 sierpnia 2015

Wegeburgery



Składniki (na 10-11 burgerów):
3 duże marchewki 
1 czerwona cebula
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu 
dodatki:
2 pomidory
ogórek zielony
czerwona cebula
sałata lodowa
rukola
musztarda  
ketchup

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczę na sicie, aby pozbyć się goryczy obficie przelewam wrzącą wodą i jeszcze raz przepłukuję ciepłą wodą. W garnku gotuję 1 szklankę posolonej wody, wrzucam kaszę, mieszam. Po wchłonięciu wody wyłączam kuchnię i pozostawiam na 5 minut pod przykryciem.
Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni prażę ziarno sezamu

i słonecznika


Cebulę kroję w drobną kostkę i delikatnie podsmażam na niewielkiej ilości oleju kokosowego





 W dużej misce mieszam startą marchew, ugotowaną kaszę, słonecznik i sezam, cebulkę, bułkę tartą, olej kokosowy,mąkę, sos sojowy, utartą w moździerzu kolendrę, pociętą natkę pietruszki,imbir, chili, sól i pieprz


Rozgrzewam piekarnik do temp. 200stC - dwie grzałki.
Z przygotowanej masy lepię okrągłe burgery o wysokości ok 1cm.
Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piekę 30 minut.
 

Podaję w bułkach do burgerów http://delakulinarnie.blogspot.com/2015/08/buki-do-burgerow.html 
z pokrojoną czerwoną cebulką, ogórkiem, pomidorem, liściem sałaty, kilkoma listkami świeżej rukoli,
musztardą i ketchupem.

Po prostu pycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz