sobota, 8 sierpnia 2015
Konfitura z moreli
Składniki (na 8 słoików):
3 kg moreli
80 dag cukru trzcinowego nierafinowanego
1 cytryna
Przygotowanie:
Morele umyć, wydrylować, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 3-4 godz. aby puściły sok.
Gotować 10 min licząc od momentu wrzenia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Odstawić do przestygnięcia na kilka godzin.
Słoiki i nakrętki wyparzyć wrzątkiem lub wygrzać w piekarniku.
Morele delikatnie zblendować blenderem ręcznym tak aby zostały nieliczne kawałki połówek moreli.
Ponownie zagotować i od razu nakładać do słoików dobrze je zakręcając.
Po wystygnięciu dobrze zamknięte słoiki powinny się zassać.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz