sobota, 8 sierpnia 2015

Konfitura z moreli



Składniki (na 8 słoików):
3 kg moreli
80 dag cukru trzcinowego nierafinowanego
1 cytryna

Przygotowanie:
Morele umyć, wydrylować, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 3-4 godz. aby puściły sok.


Gotować 10 min licząc od momentu wrzenia. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Odstawić do przestygnięcia na kilka godzin.


Słoiki  i nakrętki wyparzyć wrzątkiem lub wygrzać w piekarniku.
Morele delikatnie zblendować  blenderem ręcznym tak aby zostały nieliczne kawałki połówek moreli.


Ponownie zagotować i od razu nakładać do słoików dobrze je zakręcając.
Po wystygnięciu dobrze zamknięte słoiki powinny się zassać.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz