czwartek, 13 sierpnia 2015
Kotlety z cukinii
Składniki (na 18-20 sztuk):
3 duże cukinie
4 jajka
2 szklanki bułki tartej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1/2 szklanki mąki żytniej razowej + do obtaczania
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka kolendry
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej w płatkach
pieprz do smaku
sól do smaku
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórą, posolić.
Po 5 minutach odcisnąć.
Dodać jajka, bułkę tartą, płatki owsiane i jaglane, 1/2 szklanki mąki, siemię lniane, nasiona chia i przyprawy (kolendrę w ziarnach utrzeć w moździerzu).
Zagnieść i dosolić do smaku.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dosypać mąki.
Formować kotlety,
Obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju kokosowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz