piątek, 21 sierpnia 2015
Pasztet warzywny z włoszczyzną i ziemniakami
Składniki (na formę 10x30cm):
8 marchewek
2-3 pietruszki
1 seler
10 ziemniaków
4-5 cebul
2 -3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki i seler wyławiam z bulionu warzywnego.
Ziemniaki gotuję w posolonej wodzie.
Cebule kroję w grube plastry i smażę na złoty kolor na oleju kokosowym.
Ostudzone warzywa, łącznie z cebulką przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Listki laurowe i ziele angielskie ucieram w moździerzu lub mielę w młynku do kawy.
Doprawiam masę warzywną listkiem laurowym, solą, pieprzem i imbirem.
Dokładnie mieszam, po czym próbuję i ewentualnie doprawiam.
Dodaję mąkę ryżową i ziemniaczaną. Zagniatam.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ugniatam i wygładzam mokrą dłonią.
Piekę 1 godz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180stC i jeśli w tym czasie dostatecznie się nie przyrumieni podnoszę temperaturę do 200stC i piekę jeszcze 15 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz