piątek, 31 lipca 2015
Lasagne z cukinią i szpinakiem
SKŁADNIKI:
Nadzienie:
1op makaronu lasagne
1-2 cukinie
200g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
250g sera ricotta
1 jajko
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
1 cebula
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka pasty paprykowej tureckiej - tatli biber salcasi
2-3 czubate łyżki suszonego oregano
sól do smaku
1 łyżka oleju kokosowego
tarta mozarella do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o dużych oczkach.
Szpinak umyć i poszatkować.
Na patelni na oleju kokosowym przesmażyć zmiażdżony czosnek, dodać cukinię, tymianek i podsmażać przez 3-4 minuty.
Dodać szpinak, zamieszać, odstawić, przestudzić.
Dodać parmezan, ricottę oraz jajko. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy:
Poszatkowaną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na oleju, dodać sparzone obrane i pocięte w kostkę pomidory, rozgnieciony czosnek, paprykę, pastę paprykową, oregano i sól do smaku. Gotować 5 minut.
Suszone płaty lasagne namoczyć przez 3 minuty w posolonym wrzątku.
Formę do zapiekania można wyłożyć papierem do wypieków i wysmarować olejem kokosowym .
Układać w niej warstwami płaty lasagne smarując każdą warstwę nadzieniem.
Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy sos pomidorowy i posypujemy mozarellą.
Zapiekać w piekarniku przez 45 minut w temp 180st C.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz