piątek, 31 lipca 2015

Lasagne z cukinią i szpinakiem




SKŁADNIKI:

Nadzienie:
 1op makaronu lasagne
 1-2 cukinie
 200g świeżego szpinaku
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
 250g sera ricotta
 1 jajko
 sól
 pieprz

Sos pomidorowy:
 1 cebula
 4 pomidory
 2 ząbki czosnku
 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżka pasty paprykowej tureckiej - tatli biber salcasi
 2-3 czubate łyżki suszonego oregano
 sól do smaku
 1 łyżka oleju kokosowego
  tarta mozarella do posypania


PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o dużych oczkach.
Szpinak umyć i poszatkować.
Na patelni na oleju kokosowym przesmażyć zmiażdżony czosnek, dodać cukinię, tymianek i podsmażać przez 3-4 minuty.
Dodać szpinak, zamieszać, odstawić, przestudzić.
Dodać parmezan, ricottę oraz jajko. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Sos pomidorowy:
Poszatkowaną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na oleju, dodać sparzone obrane i pocięte w kostkę pomidory, rozgnieciony czosnek, paprykę, pastę paprykową, oregano i sól do smaku. Gotować 5 minut.



Suszone płaty lasagne namoczyć przez 3 minuty w posolonym wrzątku.
Formę do zapiekania można wyłożyć papierem do wypieków i wysmarować olejem kokosowym .
Układać w niej warstwami płaty lasagne smarując każdą warstwę nadzieniem.
Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy sos pomidorowy i posypujemy mozarellą.


Zapiekać w piekarniku przez 45 minut  w temp 180st C.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz