Składniki (8 sztuk):
1 3/4 szklanki mąki (pełnoziarnista orkiszowa)
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 1/4 szklanki maślanki
3 łyżki masła klarowanego
1 szklanka borówek
Przepis:
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić.
Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
W misce ubić mikserem całe jajka z cukrem waniliowym. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji śmietanki.
Dodać maślankę.
Cały czas ubijając dodawać małymi porcjami mieszankę mąki.
Pod koniec ubijania dodać rozpuszczone wcześniej masło.
Do ciasta wsypać umyte i osuszone borówki. Wymieszać łyżką.
Smażyć na maśle klarowanym, pod przykryciem na niezbyt dużej mocy (ogniu).
Podawać lekko posypane cukrem pudrem, z syropem klonowym i posypane borówkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz