środa, 29 lipca 2015

Sos kurkowy







Składniki (4 osoby):
200 g kurek
1 średnia cebula
1 łyżka oleju kokosowego
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g serka mascarpone
50 -100 ml wody
1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól
pieprz mielony

Przygotowanie:
W garnku na oleju kokosowym  udusić  pociętą w drobną kostkę cebulę.




Dodać umyte i pokrojone kurki.




Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem.
W międzyczasie pokroić w kostkę ser pleśniowy. Wrzucić do kurek.


Serek mascarpone wymieszać z wodą (mineralną nie z kranu). Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masę serową powoli dodawać do sosu cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki.

Dobrze komponuję się z kaszą jaglaną, gryczaną. Można podać do mięsa wołowego.




Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz