środa, 29 lipca 2015
Sos kurkowy
Składniki (4 osoby):
200 g kurek
1 średnia cebula
1 łyżka oleju kokosowego
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g serka mascarpone
50 -100 ml wody
1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
sól
pieprz mielony
Przygotowanie:
W garnku na oleju kokosowym udusić pociętą w drobną kostkę cebulę.
Dodać umyte i pokrojone kurki.
Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem.
W międzyczasie pokroić w kostkę ser pleśniowy. Wrzucić do kurek.
Serek mascarpone wymieszać z wodą (mineralną nie z kranu). Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masę serową powoli dodawać do sosu cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki.
Dobrze komponuję się z kaszą jaglaną, gryczaną. Można podać do mięsa wołowego.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz