sobota, 25 lipca 2015

Pide - kuchnia turecka


SKŁADNIKI:

- ciasto (12 sztuk):
 *1/2 kg mąki
 *1 czubata łyżeczka soli
 *1 szklanka ciepłej wody -200ml
 *2 czubate łyżeczki suchych drożdży
 *1 łyżeczka cukru
 *1 szklanka mleka - 200ml
 *1/2 tureckiej szklanki oleju - 50ml
 *1 łyżka masła

- nadzienie serowe:
 *3 sery typu bałkańskiego bez wody - 3x200g
 *200g tartej mozarelli
 *2 jajka
 *natka pietruszki - 1-2 pęczki

- nadzienie pomidorowe:
 *1 duża cebula lub 2 małe
 *5-6 pomidorów
 *2-3 ząbki czosnku
 *1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
 *1 łyżka pasty paprykowej tureckiej - tatli biber salcasi
 *1 czubata łyżka suszonego oregano
 * sól do smaku
 *1 łyżka oleju - kokosowego
 *tarta mozarella do posypania

- nadzienie mięsne:
 *1/2 kg mięsa mielonego wołowego
 *3 pomidory
 *2 cebule
 *1 papryka zielona
 *pęczek natki
 *1 łyżka koncentratu pomidorowego - najlepiej tureckiego
 *1 łyżka pasty paprykowej tureckiej
 *1/2 łyżeczki mielonego chili
 *1 1/2 łyżki soli

PRZEPIS:
 - ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztwór drożdży, mleko i olej. Zagnieść ciasto ( ma być trochę klejące).
Odstawić pod przykryciem na 30 min.

- nadzienie serowe:
Wymieszać ser bałkański z mozarellą, dodać całe jajka i natkę pietruszki. Wymieszać - można wstawić do lodówki.

- nadzienie pomidorowe:
Poszatkowaną w kostkę cebulę przesmażyć na oleju, dodać sparzone obrane i pocięte w kostkę pomidory,
rozgnieciony czosnek, paprykę, pastę paprykową, oregano i sól do smaku. Zagotować, wystudzić, schować do lodówki.


- nadzienie mięsne:
W malakserze zblendować pomidory, cebule, paprykę, natkę. Wymieszać z surowym mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, chili, sól. Dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.

- przygotowanie łódek:
Z wyrośniętego ciasta odrywać kulki wielkości dużej mandarynki. Rozwałkować bardzo cienko, podsypując obficie mąką.
Na rozwałkowane cisto nałożyć zimne nadzienie zostawiając wolne brzegi. Przy nadzieniu pomidorowym posypać mozarellą. Na każdym końcu łódeczki skleić brzegi na długości 5-6 cm, środkowe części zawinąć do środka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w  rozgrzanym piekarniku 2 grzałki 200st C na 20-25min.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi masłem.

Smacznego :)



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz