poniedziałek, 11 stycznia 2016

Strudel jabłkowy z cynamonem w cieście filo


Składniki:
4 jabłka
1 łyżka cynamonu mielonego
7 łyżek miodu
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki masła
1/2 szklanki mleka (może być sojowe lub migdałowe)
1 szklanka wody
wyciśnięty sok z 1/2 dużej cytryny lub 1 małej
1 opakowanie ciasta filo 300g lub zrobionego wg przepisu ciasto filo


Przygotowanie:
Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę.
Dodaję cynamon i 2 łyżki miodu.
Gotuję 5 minut na małym ogniu.


Orzechy rozdrabniam w malakserze. Tylko przez krótką chwilę aby były widoczne kawałki orzechów a nie zostały zmielone na pył.


Mieszam z jabłkami.


W małym rondelku roztapiam masło z mlekiem.


Rozkładam na folii 1 płat ciasta i smaruję dokładnie sosem maślanym.


Na nim równo układam kolejny i znowu smaruję masłem.
Na 4 kolejne przesmarowane warstwy ciasta nakładam równomiernie połowę jabłek.


Przykrywam kolejnymi trzema przesmarowanymi masłem warstwami i nakładam pozostałą część jabłek.



Zawijam w roladę.


Wierzch smaruję sosem maślanym.


Kroję przed upieczeniem.


Piekę 40 minut w temperaturze 190stC - dwie grzałki.


Można zapiekać na blasze i przełożyć na półmisek po upieczeniu lub od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i w nim zapiekać.


Z  letniej wody, 5 łyżek miodu i soku z cytryny robię polewę miodową. Jeśli miód nie chce się rozpuścić miksuję blenderem.
Tak przygotowanym sosem polewam wierzch ciasta.


Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz