niedziela, 10 stycznia 2016
Ciasto na tartę wytrawną
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g schłodzonego masła
4-6 łyżek wody
Przygotowanie:
W malakserze mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Dodaję pokrojone w kostkę masło
Miksuję chwilę, następnie dodaję 4 łyżki wody. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję kolejną łyżkę.
Miksuję do momentu gdy z ciasta powstanie kula.
Dzielę na dwie części w proporcjach 2/3 (na spód) i 1/3 ( na wierzch).
Wkładam w torebki śniadaniowe i chłodzę w lodówce przez min. 2-3 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz