Składniki:
- kruche ciasto:
300g mąki
200g schłodzonego masła
100g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 żółtka
2 szczypty soli
- masa sernikowa:
5 jajek + 1 żółtko do smarowania
300g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
cukier waniliowy - uwaga nie wanilinowy
50 g miękkiego masła
1 kg twarogu mielonego (ja używam sernikowego Jana)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g śmietany 18%
Przygotowanie:
Kruche ciasto;
Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucam do malaksera i miksuję do momentu gdy powstanie z nich kula ciasta. Ja dzielę porcje na dwie części ze względu na mały malakser. Dzielę zagniecione ciasto w proporcjach 2/3 do 1/3, wkładam w torebki śniadaniowe i chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny (można dłużej).
Większą część ciasta ponownie zagniatam (już ręcznie) aby odzyskało plastyczność.
Formuję w spłaszczoną kulę i wałkuję podsypując mąką.
Przekładam ostrożnie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, odcinam nadmiar ciasta, nakłuwam cały spód widelcem i piekę 15 minut w temperaturze 200st C - dwie grzałki.
Masa serowa;
Mikserem ucieram masło z mąką ziemniaczaną i śmietaną.
Dodaję małymi porcjami twaróg, ubijam na gładką masę.
W innej misce ubijam 5 żółtek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka wkładam do lodówki aby się schłodziły.
Cały czas ubijając dodaję małymi porcjami masę serową.
Schłodzone białka (5) ubijam na sztywną pianę.
Mieszam ręcznie z masą serową na tyle delikatnie aby piana nie opadła.
Wylewam masę na podpieczony spód.
Resztę kruchego ciasta formuję w walec, rozwałkowuję i tnę na paski o szerokości ok 1 cm.
Układam je ukośnie na serniku tak aby się krzyżowały.
Smaruję paski roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Piekę 1godz15min w piekarniku nagrzanym na 185stC - dwie grzałki.
Wyjmuję z formy i kroję po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz