środa, 13 stycznia 2016

Maltańska zupa rybna ALJOTTA


Składniki:
1-2 kg małych ryb, najlepiej barwena ja użyłam flądrę (6szt)
4 pomidory
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
1 łyżeczka chilli - opcjonalnie
natka pietruszki
200g ryżu
3 l wody


Przygotowanie:
Czosnek obieram, kroję w cienkie plastry.
W dużym garnku podsmażam go na oleju kokosowym dodając majeranek.
Po kolei podsmażam z obu stron umyte i osuszone ryby.


Zalewam wodą i gotuję pod przykryciem ok 40 minut - 1godz.


Wywar odcedzam


Solę, pieprzę do smaku i dosypuję chilli (żeby nie była zbyt łagodna w smaku).
Dodają sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, oddzielone od ości mięso ryby, i posiekaną natkę.
Gotuję 15 minut.


Wrzucam ugotowany ryż - używam pełnoziarnistego i podaję zazwyczaj z chlebem chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ogólnie zupy rybne są bardzo smaczne i tym bardziej jeśli jeszcze przyrządzamy je w chłodne dni. Wtedy w ogóle potrafią bardzo nasycić i rozgrzać. Mi również odpowiadają dania rybne z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i bardzo chętnie je wykonuję.

    OdpowiedzUsuń