poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Chleb żytnio pszenny na zakwasie
Składniki (na formę 13x30):
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g zakwasu żytniego
100 g płatków owsianych (ew. 150 g ugotowanej kaszy jaglanej),
50 g siemienia lnianego
100 g płatków jaglanych
150 g pestek dyni
150 g ziarna słonecznika
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
500 ml letniej wody
Przygotowanie:
Płatki owsiane i siemię lniane wrzucam do małej miseczki, zalewam wrzątkiem (tak aby przykryło) i odstawiam na 5-10min.
W dużej misce mieszam obie mąki, płatki jaglane, dynię, ziarno słonecznika i sól.
Dodaję miód, zakwas, namoczone wcześniej płatki owsiane z siemieniem i 1/2 l wody.
Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, masę dociskam i wygładzam mokrą dłonią
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-10 godzin.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 220stC (dwie grzałki) 30 min, po czym zmniejszam temperaturę do 200stC i piekę kolejne 30 min.
Od razu po wyjęciu z piekarnika smaruję wierzch wodą mineralną, następnie wyjmuję z formy i delikatnie usuwam papier do pieczenia.
Kroję po wystygnięciu.
Smacznego :)
Odpowiednio przechowywany zachowuje świeżość do 7 dni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz