sobota, 9 stycznia 2016

Tarta z serem ricotta, zielonym groszkiem i natką


Składniki:
1 porcja ciasta na tartę ciasto na tartę
750g sera ricotta
4 jajka + 1 żółtko do smarowania wierzchu ciasta
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 pęczki natki
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa lub kardamon mielony


Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ser, jajka, ugotowany groszek, posiekaną natkę i przyprawy do smaku.



Większą część ciasta po schłodzeniu ponownie zagnieść  aby odzyskało plastyczność.
Uformować z niego spłaszczony walec i cienko rozwałkować podsypując mąką.



Wyłożyć spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy. Przyciąć nadmiar ciasta. Ponakłuwać spód widelcem.

 
Nałożyć masę serową.
 




Resztę ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim wierzch tarty zawijając brzegi ciasta tak aby się połączyły. Delikatnie ponakłuwać widelcem.


Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem.


Piec 45 minut w temperaturze 180stC - dwie grzałki.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz