Składniki:
1 porcja ciasta na tartę ciasto na tartę
750g sera ricotta
4 jajka + 1 żółtko do smarowania wierzchu ciasta
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 pęczki natki
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa lub kardamon mielony
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ser, jajka, ugotowany groszek, posiekaną natkę i przyprawy do smaku.
Większą część ciasta po schłodzeniu ponownie zagnieść aby odzyskało plastyczność.
Uformować z niego spłaszczony walec i cienko rozwałkować podsypując mąką.
Wyłożyć spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy. Przyciąć nadmiar ciasta. Ponakłuwać spód widelcem.
Nałożyć masę serową.
Resztę ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim wierzch tarty zawijając brzegi ciasta tak aby się połączyły. Delikatnie ponakłuwać widelcem.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem.
Piec 45 minut w temperaturze 180stC - dwie grzałki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz