czwartek, 7 stycznia 2016

Borek ze szpinakiem / natką

 

Składniki:
1 opakowanie trójkątnej yufki (kupuję w sklepie z art. tureckimi lub robię wg przepisu ciasto yufka/filo)
1/2 kg szpinaku
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pęczki natki
250 g sera owczego bałkańskiego (bez wody) może być też posolony twaróg półtłusty
1 szklanka mleka
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego + do smażenia
1 jajko


Przygotowanie:
Nadzienie z natką;
Natkę myję, osuszam, siekam.


Dokładnie mieszam z 2/3 całej porcji twarogu. Jeśli używam zwykłego półtłustego solę 1-2 łyżeczki.


Nadzienie ze szpinakiem;
Szpinak myję, następnie w dużej misce moczę w wodzie z octem (2-3 łyżki) przez 10 minut.

 
Przepłukuję wodą, odcedzam, mieszam z 1-2 łyżeczkami soli. Odstawiam na 5 minut.
Odciskam i kroję


Posiekaną cebulę  podsmażam na oleju kokosowym tak aby się zeszkliła, dodaję wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek.


Mieszam pokrojony szpinak z cebulką i resztą twarogu. Solę do smaku.


Sos do namaczania ciasta;
W misce wymieszać 1 szklankę wody z 1 szklanką mleka, 1/3 szklanki oleju kokosowego, białkiem z jajka i szczyptą soli.


Formowanie;
RURKI
Płat ciasta dokładnie smaruję przygotowanym sosem, nakładam nadzienie i zawijam tak aby brzegi się skleiły.






Smażę na oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor.



Można upiec, układając rulony na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarując je na wierzchu odrobiną oleju lub masła. 15-20 minut na 220stC

PLACEK


Przygotowuję z okrągłej yufki
Na dużej patelni rozpuszczam trochę oleju. Układam na środku duży płat yufki.
Obrywam nadmiar ciasta + połowę z kolejnego płatu, moczę w sosie do namaczania i układam warstwami na dnie patelni.

 
Nakładam nadzienie,


zawijam boki ciasta tak aby przykryły dokładnie górę.



Smaruję roztrzepanym żółtkiem lub rozpuszczonym masłem, ewentualnie olejem.


Smażę na patelni z obu stron pod przykryciem. Kroję na części przed podaniem.


ŚLIMAKI


Zazwyczaj robię z przygotowanego przeze mnie ciasta ciasto filo/yufka.
Wałkuję bardzo cienko ciasto podsypując mąką  na duży płat. Tak cienko, że jest przezroczyste i zaczyna się rozrywać. Używam do tego długiego kijka ponieważ wałek jest zbyt krótki.
Można użyć gotowego ciasta yufka. Należy wtedy posmarować je sosem do namaczania ciasta (patrz RULONY) zamiast samego masła lub oleju.


Smaruję ciasto z jednej strony roztopionym masłem lub olejem.
Nakładam nadzienie równomiernie cienką warstwą na cała powierzchnię placka. Można nałożyć więcej nadzienia niż na zdjęciu poniżej.

 
Zawijam w rulon i formuję w ślimaka.



Układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną tłuszczem.


Smaruję jogurtem naturalnym domowy jogurt wymieszanym z odrobiną oleju lub masła.


Piekę 20 -30 minut w piekarniku nagrzanym na 220stC.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz