piątek, 8 stycznia 2016

Ciasto filo / yufka

Składniki:
2 szklanki mąki + do podsypywania podczas wałkowania
1 1/2 szklanki letniej
20-25g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać szklankę wody i roztwór drożdży.
Dokładnie zagnieść.
Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na kulki wielkości dużej mandarynki zagniatając ciasto do środka.
Przykryć ściereczką aby nie obsychały.
Wałkować bardzo cienko podsypując obficie mąką, tak aby ciasto było niemalże przezroczyste.
Ja zamiast wałka używam do tego długiego drewnianego kijka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz