wtorek, 12 stycznia 2016

Peperonata

 

Składniki:
4 papryki czerwone
3 papryki żółte
2-3 cebule
3 pomidory
2- 3 ząbki czosnku
1 łyżka pasty paprykowej tatli biber salcasi - średnio ostra
olej kokosowy do smażenia
sól

Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w kostkę. Podsmażam w garnku na oleju kokosowym.


Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skóry, kroję w kostkę i dodaję do cebuli.
Wyciskam czosnek.


Dodaję pastę paprykową.


Mieszam, solę do smaku i gotuję 5 minut.


Papryki myję, wycinam gniazda nasienne, kroję w paski.
Wrzucam do naczynia żaroodpornego


Zalewam i delikatnie mieszam z sosem pomidorowym.


Piekę 40 minut w temperaturze 200stC - dwie grzałki.


Często przygotowuję ją jako warzywo do obiadu lub niezależną przekąskę.
Doskonale komponuje się jako danie z dorszem, który może być zapieczony razem z peperonatą lub jeśli mamy ochotę na rybę w panierce możemy ją niezależnie usmażyć i podać pod przykryciem z peperonaty dorsz w peperonacie


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz