poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Żabie udka


Składniki:
15-25 mrożonych żabich udek
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
1l mleka
masło klarowane do smażenia + 2 łyżki do sosu
4-5 ząbków czosnku
mąka do obtaczania
sól
pieprz

Przygotowanie:
Żabie udka rozmrażam w mleku.


Po rozmrożeniu osuszam, solę, posypuję świeżo mielonym pieprzem a następnie obtaczam w mące.

Smażę po 2-3 min z obu stron na maśle. 


Układam w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


W niewielkim rondelku roztapiam masło (2-3 łyżki) i dodaję drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. 
Dolewam sok wyciśnięty z 1 cytryny i wrzucam połowę posiekanej natki pietruszki.
Solę do smaku.


Tak przygotowanym sosem polewam każde udko.


Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200stC przez 20 minut - dwie grzałki.
Po wyjęciu posypuję resztą posiekanej natki.


Podaję z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz zielonymi szparagami lub brokułami.


Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz