Składniki:
15-25 mrożonych żabich udek
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
1l mleka
masło klarowane do smażenia + 2 łyżki do sosu
4-5 ząbków czosnku
mąka do obtaczania
sól
pieprz
Przygotowanie:
Żabie udka rozmrażam w mleku.
Po rozmrożeniu osuszam, solę, posypuję świeżo mielonym pieprzem a następnie obtaczam w mące.
Smażę po 2-3 min z obu stron na maśle.
Układam w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W niewielkim rondelku roztapiam masło (2-3 łyżki) i dodaję drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dolewam sok wyciśnięty z 1 cytryny i wrzucam połowę posiekanej natki pietruszki.
Solę do smaku.
Tak przygotowanym sosem polewam każde udko.
Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200stC przez 20 minut - dwie grzałki.
Po wyjęciu posypuję resztą posiekanej natki.
Podaję z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz zielonymi szparagami lub brokułami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz