Składniki:
3 średniej wielkości bataty
łyżka masła
szczypta chili
Składniki na leczo:
5 szalotek
biała część z pora
2 czerwone papryki
1 średnia cukinia
1 szklanka passaty pomidorowej
3 ogórki kiszone
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
olej kokosowy
sól
pieprz
natka pietruszki do podania
Przygotowanie;
Leczo;
W garnku na oleju kokosowym duszę poszatkowane szalotki, pokrojonego w plasterki pora i pokrojone w kostkę papryki. Max 5 minut.
Dodaję passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone w plasterki ogórki kiszone.
gotuję 3-5 minut. Dodaję sól, pieprz i wędzoną paprykę do smaku.
Bataty;
bataty dokładnie myję, odcinam końcówki, przekrajam wzdłuż na połówki , nacinam w kratkę.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym układam niewielką ilość klarowanego masła i posypuję chili.
Piekę 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240stC - dwie grzałki.
Podaję z leczo posypane wszystko natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz