czwartek, 5 kwietnia 2018

Pikantne pesto z rukolą


Składniki:
1 1/2 szklanki pestek słonecznika
2 małe pęczki natki pietruszki
duża garść rukoli
1 zielona papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
1/2 szklanki wody



Przygotowanie;
Prażę pestki słonecznika.


Na suchej patelni opiekam papryczkę chili.


Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.


Przekładam do słoika, polewam cienką warstwą oliwy i przechowuję w lodówce.
Świetny dodatek do kanapek i makaronu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz