środa, 13 maja 2020

Focaccia


Składniki:
Ciasto;
1/2 kg mąki
2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek + do nasmarowania
20g świeżych drożdży lub 7-10g suchych
3/4 kubka letniej wody
2 łyżeczki cukru
Dodatki;
Czarne oliwki
Pomidorki koktailowe
Pieczarki
Ser z błękitną pleśnią, równie dobrze może być feta lub camembert
Tymianek świeży lub suszony

Przygotowanie:
-Do dużej miski wsypuję mąkę, sól, dodaję oliwę.
Jeśli używam suszonych drożdży dodaję też letnią wodę, cukier i drożdże.
Jeżeli używam świeżych najpierw w kubku robię zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru. Czekam aż zacznie pracować i wlewam do miski z mąką.
-Wyrabiam ręcznie ciasto, powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodaję nieco mąki lub wody.
-Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na 30-60 minut.
-Ponownie zagniatam ciasto, rozpłaszczam i rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia na 15-20 min.
-Wierzch ciasta smaruję oliwą, nakłuwam widelcem, sypię tymiankiem, wciskam przekrojone na pół pomidorki, całe oliwki bez pestek, opcjonalnie kawałki pieczarek, ser.


Piekę w 200st C -dwie grzałki, 25-30 minut.


Dobrze smakuje podana z oliwą do maczania.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz