Składniki:
• fioletowe ziemniaki - ja wymieszałam ze zwykłymi
• 2-3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• świeży tymianek lub rozmaryn
• sól i pieprz
Dressing musztardowy:
• 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej)
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku - zmiażdżony
• świeży tymianek - pokrojony (1-2 łyżki)
Przygotowanie:
• Fioletowe ziemniaczki dokładnie szoruję, nie obieram, kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Jeśli używam też żółtych ziemniaków to te akurat obieram aby uzyskać odpowiedni efekt kolorystyczny :)
• Czosnek obieram i kroję w plastry. Razem z ziemniakami układam w formie do zapiekania.
• Solę, sypię świeżo zmielonym pieprzem i mieszam z olejem.
• Na wierzch dodaję tymianek lub rozmaryn.
• Zapiekam w piekarniku w 200stC około 40 minut - dwie grzałki.
Doskonale smakują maczane w dressingu musztardowym. Aby go przygotować wystarczy wymieszać składniki.
Tutaj przepis na kalafior z czarnym sezamem i słonecznikiem
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz