czwartek, 28 maja 2020

Fioletowe ziemniaki - zapiekane


Składniki:
• fioletowe ziemniaki - ja wymieszałam ze zwykłymi
• 2-3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• świeży tymianek lub rozmaryn
• sól i pieprz

Dressing musztardowy:
• 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej)
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku - zmiażdżony
• świeży tymianek - pokrojony (1-2 łyżki)

 Przygotowanie:
• Fioletowe ziemniaczki dokładnie szoruję, nie obieram, kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Jeśli używam też żółtych ziemniaków to te akurat obieram aby uzyskać odpowiedni efekt kolorystyczny :)
• Czosnek obieram i kroję w plastry. Razem z ziemniakami układam w formie do zapiekania.
• Solę, sypię świeżo zmielonym pieprzem i mieszam z olejem.
• Na wierzch dodaję tymianek lub rozmaryn.
• Zapiekam w piekarniku w 200stC  około 40 minut - dwie grzałki.

Doskonale smakują maczane w dressingu musztardowym. Aby go przygotować wystarczy wymieszać składniki.


Tutaj przepis na  kalafior z czarnym sezamem i słonecznikiem


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz