Składniki:
• 1 szklanka mąki,
• 1/2 łyżeczki cynamonu,
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
• 1/4 łyżeczki soli,
• 100 g masła,
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
• 1 1/2 szklanki płatków owsianych,
• 1 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
• Do malaksera wrzucam mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, sól, masło, cukier, jajko i wanilię.
Zagniatam.
• Dodaję płatki owsiane i rodzynki. Chwilę miksuję tak aby się dokładnie wymieszało.
• Ciasto owijam folią spożywczą i chłodzę w lodówce przez 30 minut.
• Lepię kulki i delikatnie je rozpłaszczam (tak aby nie były zbyt płaskie). Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując niewielkie odstępy aby mogły troszkę wyrosnąć.
• Piekę ok. 15 minut w 180 stC - dwie grzałki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz