Składniki (dla jednej osoby):
- 2 jajka,
- kilka pokrzyw (6-7)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki czarnego sezamu
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
• Pokrzywy zrywam używając rękawic ogrodowych.
Obrywam z nich listki, przelewam wrzątkiem na sicie aby przestały parzyć.
Kroję na mniejsze kawałki.
• Jajka wbijam do miski, dodaję sól i świeżo zmielony pieprz.
Roztrzepuję tak, aby podwoiły objętość, a konsystencja była bardziej puszysta :)
Chwilę podsmażam.
Dodaję pokrzywę i chwilkę smażę.
• Zmniejszam ogień. Wlewam jajka. Przykrywam pokrywką.
Gdy jajka się zetną, a spód przyrumieni zdejmuję z patelni i posypuję tartym parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz