poniedziałek, 18 maja 2020

Omlet z pokrzywą


Składniki (dla  jednej osoby):
- 2 jajka,
- kilka pokrzyw (6-7)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki czarnego sezamu
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- parmezan do posypania

Przygotowanie:
• Pokrzywy zrywam używając rękawic ogrodowych.
  Obrywam z nich listki, przelewam wrzątkiem na sicie aby przestały parzyć.
  Kroję na mniejsze kawałki.


• Jajka wbijam do miski, dodaję sól  i świeżo zmielony pieprz.
  Roztrzepuję tak, aby podwoiły objętość, a konsystencja była bardziej puszysta :)

• Na małej patelni roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam.
  Chwilę podsmażam.
  Dodaję pokrzywę i chwilkę smażę.


• Zmniejszam ogień. Wlewam jajka. Przykrywam pokrywką.
  Gdy jajka się zetną, a spód przyrumieni zdejmuję z patelni i posypuję tartym parmezanem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz