poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka z zielonych pomidorów


Składniki:
1kg zielonych pomidorów
2-3 cebule cukrowe
1 łyżka + 1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
8-10 ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 szklanka wody


Przygotowanie:
Pomidory i cebule myję, kroję w plastry. Zasypuję solą, mieszam i odstawiam na min 1 godz. aby puściły sok.


Pomidory z cebulą i sokiem przekładam do garnka, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, olej, cukier i wodę.
Doprowadzam do wrzenia.


Dolewam ocet, mieszam i  gorące nakładam do słoików. Lekko nakręcam nakrętki.
Wekuję gorące słoiki we wrzącej wodzie przez 7 minut po czym dokręcam nakrętki.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz