piątek, 2 września 2016

Pulpety z kaszy jaglanej z dynią i botwinką


Składniki:
1 mała dynia hokkaido - 1kg ważona w całości
300g kaszy jaglanej
3 cebule
liście botwiny (ja użyłam 2 mega duże z ogródka)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
sól do smaku
olej kokosowy do smażenia
sos:
1 puszka mleka kokosowego
1-2 cebule
1 czubata łyżeczka imbiru mielonego
150 ml wody
4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego (karob)
sól do smaku

Przygotowanie:
Dynię myję, kroję na pół, wydrążam pestki, kroję w półksiężyce i piekę 20 minut w temp 200stC.
Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie ciepłą wodą. Przelewam wrzątkiem a następnie gotuję w 3 szklankach wrzącej, posolonej wody 15-20 minut na wolnym ogniu.
Cebule obieram, myję, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju kokosowym na złoty kolor.
Liście botwiny razem z łodygami siekam drobno.
Upieczoną dynię kroję w kosteczkę 0,5x0,5cm
Wszystkie przygotowane  składniki dokładnie mieszam w dużej misce.


Dodaję mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i sól do smaku.
Lepię pulpety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do malaksera wrzucam wszystkie składniki sosu i miksuję na gładką masę.
Zalewam nim pulpety


Piekę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190st C (dwie grzałki).
Po upieczeniu delikatnie przekładam pulpety do innego naczynia i polewam sosem.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz