Składniki:
8-16 filetów z dorsza
marynata:
2 ząbki czosnku (zgniecione)
skórka i sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki soli
pieprz (8-10 przekręceń młynka)
1/2 - 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
10-15 gałązek posiekanej bazylii tajskiej
sos:
200ml mleka kokosowego z puszki
50g masła
1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1 łyżka mąki ryżowej
10 gałązek bazylii tajskiej
1/3 łyżeczki soli
pieprz (6 przekręceń młynka)
Przygotowanie:
Filety z dorsza umyć i osuszyć. Jeśli są duże kroję na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki marynaty mieszam w misce.
Nacieram nią dorsza i odstawiam na min 1 godz. do lodówki.
Filety układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 20 minut w temp. 200stC - na złoty kolor
Sos limonkowy z bazylią:
Na niedużą patelnię wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam z mąką ryżową.
Dodaję otartą skórkę, sok i miąższ z limonki, miód, sos sojowy, sól i pieprz, posiekaną bazylię tajską oraz masło.
Gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając tak długo aż sos zgęstnieje.
Po nałożeniu ryby na talerz polewam ją sosem.
Proponuję podać z bobem z pieczarkami i zapiekanymi ziemniakami z pesto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz