Składniki:
1 mrożona ośmiornica
2 cebule
1 por
2 marchewki
natka pietruszki
2 szklanki białego ryżu
1 liść laurowy
sól
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Zamrożoną ośmiornicę myję, wkładam do dużego garnka, dodaję listek laurowy i jedną obraną cebulę.
Zalewam 1 szklanką wody i gotuję na niewielkim ogniu aż cebula będzie miękka.
Ryż płuczę na sicie.
Gdy ośmiornica ugotuje się odcedzam ją zostawiając ok 700ml bulionu.
Na dużej patelni podsmażam cebulę i pora na oleju kokosowym.
Dodaję marchew i duszę pod przykryciem 5 minut.
Wsypuję ryż, smażę 2-5 minut i wlewam bulion.
Doprawiam solą i gotuję pod przykryciem 10-15 minut.
Ośmiornicę kroję na kawałki, dodaję do ryżu i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz