wtorek, 31 maja 2016

Pasztet z pestek dyni ze śliwką


Składniki:
3 szklanki pestek z dyni
5 cebul
5 szklanek bulionu warzywnego lub wody
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
śliwki suszone bez pestek
olej kokosowy do smażenia
sól
pieprz


Przygotowanie:
Cebule obieram, kroję w grube plastry, podsmażam na oleju kokosowym na złoty kolor


Do blendera kielichowego wrzucam pestki z dyni, podsmażoną cebulę, bulion warzywny lub wodę.


Miksuję na gładką masę


Przelewam do miski. Dodaję kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszam po czym połowę masy przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki.
Pośrodku układam ciasno śliwki.


Zalewam resztą masy.


Wyrównuję i piekę 90 minut w 190stC - dwie grzałki


Kroję po wystudzeniu


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz