wtorek, 31 maja 2016

Baklava sposobem babci


Składniki:
500g ciasta do baklavy - baklava yufkasi (można kupić w sklepie z art. tureckimi lub w sklepie internetowym u mojego znajomego baklava yufkasi
200g masła (najlepiej klarowanego)
200g orzechów włoskich lub niesolonych łuskanych pistacji
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
kijek do baklavy - kupiłam tzw kijek modelarski w leroy merlin za niecałe 4 zł i jest super :)


Przygotowanie:
Syrop cukrowy;
W szerokim garnku gotuję cukier z wodą w proporcji 1:1
Gotuję tak długo aż będzie miał konsystencję lekkiego syropu.
Dodaję sok z cytryny. Gotuję jeszcze 1 min i odstawiam do ostudzenia.

W niewielkim rondelku roztapiam masło.

Orzechy kruszę dnem szklanki lub siekam drobno nożem.

Rozkładam jeden płat ciasta, smaruję cienką warstwą masła


Układam na nim drugi płat ciasta i ponownie smaruję masłem


Posypuję cienką warstwą pistacji lub orzechów włoskich (nie mieszam jednych z drugimi)


Zawijam na kijku rolując nie za ciasno


Ściskam chwytając za brzegi tak aby się pomarszczyło


Zdejmuję z kijka


Układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania i smaruję wierzch pozostałym masłem


Piekę 20-30 minut w 180stC
Po wyjęciu z piekarnika czekam 5 minut i równomiernie polewam syropem cukrowym


Następnie kroję ostrym nożem i podaję


Pyszna na ciepło i na zimno,
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz