piątek, 27 maja 2016

Kebab z bakłażanem


Składniki:
4 bakłażany
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory (niekoniecznie)
3 czerwone papryki - najlepiej ramiro
natka pietruszki
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka ostrej papryki w płatkach
1/2 łyżeczki suszonej mięty (niekoniecznie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty paprykowej
3-4 łyżki oleju


Przygotowanie:
Bakłażany myję, odcinam końcówki, obieram w podłużne paski i nacinam poprzecznie w 2 cm pasy nie przecinając do końca. Moczę w solonej wodzie przez 15 minut po czym dokładnie płuczę i osuszam.
W misce wyrabiam mięso z drobno posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem, posiekaną natką,  jajkiem,1 łyżką ostrej papryki w płatkach, 1 czubatą łyżką soli, mielonym pieprzem i opcjonalnie suszoną miętą.
Nadziewam bakłażany mięsem i układam w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomiędzy bakłażanami układam pociętą w pasy paprykę i pomidora.
Całość polewam 1 szklanką wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym (lub pastą paprykową), odrobiną soli i olejem.


Zapiekam 40-45minut w piekarniku nagrzanym na 200stC (dwie grzałki).

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz