Składniki (na dużą blachę):
1 szklanka letniego mleka
40g świeżych drożdży
1 szklanka cukru trzcinowego
650g mąki
150g masła
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
ok 1kg śliwek (świeżych lub rozmrożonych)
Przygotowanie:
W niewielkiej misce mieszam drożdże z letnim mlekiem i 1/3szkl cukru.
Do większej miski wsypuję 1/2 kg mąki i mieszam z rozpuszczonymi drożdżami.
Wyrabiam ręcznie ciasto.
Przykrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Dodaję 50g roztopionego masła, skórkę otartą z 1 cytryny i jajko.
Ponownie wyrabiam, przykrywam folią i odstawiam na kolejne 30 minut.
Cynamonowa kruszonka:
W malakserze zagniatam 100g pokrojonego na kawałki masła z 1 pełną szklanką mąki, cukrem waniliowym i mielonym cynamonem.
Owijam folią i chłodzę w lodówce.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy.
Ugniatam na dnie i układam na nim ciasno połówki umytych i wydrylowanych śliwek, skórką do dołu tak aby delikatnie zachodziły na siebie.
Wierzch posypuję startym na tarce o grubych oczkach lub pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę.
Wstawiam do zimnego piekarnika na 25 min i temp. 70st.C
Po tym czasie nie otwierając piekarnika przestawiam go na 200st C (dwie grzałki) i piekę 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz