wtorek, 5 kwietnia 2016

Kunefe - kuchnia turecka


Składniki (na dwie patelnie):
200g masła + do nasmarowania patelni
3 szklanki cukru
3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
4 kule białej mozarelli
700g ciasta kadayif (można kupić w sklepach z art. tureckimi)


Przygotowanie:
Syrop cukrowy;
Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier. Gotuję 10-15 min od momentu wrzenia tak aby uzyskać konsystencję syropu. Dodaję sok z cytryny. Odstawiam do wystudzenia.

Ciasto kadayif wrzucam do dużej miski i rozdzielam na drobne włókna. Polewam roztopionym, gorącym masłem i ponownie mieszam.


Patelnie smaruję masłem. Nakładam na nie połowę ciasta i dokładnie ugniatam np. dnem szklanki.


Układam na tym pokrojoną w cienkie plastry mozarellę.


Na wierzch nakładam kolejną porcję ciasta i ponownie ugniatam.
Smażę bez przykrycia na bardzo małym ogniu wbijając w deser znacznik z wykałaczki i przekręcając patelnię co 2 min tak aby usmażyło się w każdym miejscu. Około 20 min. na każdej stronie.


Przekładam na drugą stronę używając tacy lub dużego płaskiego talerza. Ponownie smażę ok 20 min.


Polewam syropem cukrowym od razu po usmażeniu.


Kroję na porcje i podaję na ciepło,
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz