poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Islim kebab - kuchnia turecka


Składniki (duża porcja):
9 - 10 bakłażanów
1 duża cebula lub dwie mniejsze
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 kg mięsa mielonego wołowego
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
sól
pieprz
ostra papryka w płatkach

Przygotowanie:
Bakłażany myję, obieram w zebrę, kroję wzdłuż na 1cm plastry.
Jeśli bakłażan ma duże i ciemne gniazda nasienne należy go dokładnie posolić, odstawić na 15 minut a następnie wypłukać wodą aby pozbyć się goryczy.
Smażę plastry bakłażana w głębokim tłuszczu tak aby za mocno się nie zrumieniły ale były plastyczne.


W dużej misce mieszam mięso mielone z poszatkowaną drobno cebulą (może być w malakserze), posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, 1-2 łyżkami ostrej papryki i z bułką tartą.
Lepię mięso w kulki o średnicy nie większej niż 4 cm, spłaszczam i smażę na głębokim tłuszczu.



Zawijam każdy kotlet w dwa plastry bakłażana ułożone na krzyż, pośrodku kładę mięso, a następnie kolejno zawijam do góry każdy wystający kawałek bakłażana spinając ostatni wykałaczką.
Na wykałaczkę nabijam kawałek czerwonej papryki (2x2cm).

Układam ciasno w naczyniu do zapiekania.


Polewam sosem pomidorowym;
 - do niedużego garnka wrzucam koncentrat pomidorowy, 2 łyżki oleju, zgnieciony czosnek, sól i ostrą paprykę do smaku, niepełną szklankę wody. Wszystko mieszam, gotuję i polewam zawijasy.

Przed podaniem wstawiam na 10-15 minut do piekarnika na 220stC.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz