wtorek, 20 października 2020

Syrop z pigwowca

 


Składniki:
• owoce pigwowca
• cukier w proporcji 1:2 (dwa razy mniej cukru niż owoców)

Przygotowanie:
• Owoce myję, kroję na części, usuwam pestki. Wrzucam do słoika i przesypuję cukrem (warstwa owoców/ warstwa cukru).
• Wierzch słoika zabezpieczam gazą lub innym materiałem. Odstawiam na dwa dni. Po tym czasie dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 dni.
• Sok zlewam przez sitko do wyparzonych butelek. Butelki zamykam.
• Pasteryzuję- Butelki wstawiam do dużego garnka, na którego dno wcześniej kładę ścierkę. Zalewam wodą (najlepiej do wysokości soku). Podgrzewam wodę tak aby była gorąca ale nie zaczęła się gotować. Odliczam 30 minut. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz