sobota, 31 października 2020

Kiszonka warzywna


Składniki:

• marchew,

• seler,

• pietruszka,

• biała rzodkiew,

• kalarepa,

•  kawałek kapusty białej,

• 2 ząbki czosnku,

• 1 łyżeczka kminku,

• 1 łyżeczka kolendry,

• 1 łyżeczka czarnuszki,

• 1/3 łyżeczki chilli,

• 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 

• 1 łyżeczka ziela angielskiego,

• 2 listki laurowe,

• sól kamienna : 80-90g na 2litry wody

Przygotowanie:

• Warzywa obieram, kroję, wrzucam do kamionki lub dużego słoika.

• Dodaję przyprawy.

• Zalewam przestudzoną solanką (może być ciepła ale nie gorąca).

• Dociskam warzywa małym talerzykiem i obciążam np. szklanką lub słoikiem.

• Odstawiam na 3 dni.

• Przekładam do słoika, zamykam, przechowuję w lodówce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz