Składniki:
• marchew,
• seler,
• pietruszka,
• biała rzodkiew,
• kalarepa,
• kawałek kapusty białej,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżeczka kminku,
• 1 łyżeczka kolendry,
• 1 łyżeczka czarnuszki,
• 1/3 łyżeczki chilli,
• 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
• 1 łyżeczka ziela angielskiego,
• 2 listki laurowe,
• sól kamienna : 80-90g na 2litry wody
Przygotowanie:
• Warzywa obieram, kroję, wrzucam do kamionki lub dużego słoika.
• Dodaję przyprawy.
• Zalewam przestudzoną solanką (może być ciepła ale nie gorąca).
• Dociskam warzywa małym talerzykiem i obciążam np. szklanką lub słoikiem.
• Odstawiam na 3 dni.
• Przekładam do słoika, zamykam, przechowuję w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz