Składniki:
• 200g mąki migdałowej,
• 200g maku mielonego,
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
• 200g cukru kokosowego (może być zamiennie ksylitol, miód lub syrop daktylowy),
• 200g masła,
• 1/2 szklanki rodzynek,
• 1/2 szklanki żurawiny suszonej,
• 1/2 szklanki suszonych jagód goi,
• 1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika,
• 4-5 jajek
Przygotowanie:
• Roztapiam masło z cukrem, dodaję bakalie i przyprawę korzenną - odstawiam.
• Pozostałe suche składniki (mąkę migdałową, mak, sodę oczyszczoną) mieszam w misce.
• Dodaję roztopione wcześniej masło z bakaliami i jajka. Dokładnie mieszam łyżką.
• Przekładam do formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1 godz. w 180st. C - dwie grzałki.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz