niedziela, 18 października 2020

Ciasto makowe z bakaliami - bez mąki pszennej

 

Składniki:

• 200g mąki migdałowej,

• 200g maku mielonego,

• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

• 200g cukru kokosowego (może być zamiennie ksylitol, miód lub syrop daktylowy),

• 200g masła,

• 1/2 szklanki rodzynek,

• 1/2 szklanki żurawiny suszonej,

• 1/2 szklanki  suszonych jagód goi,

• 1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika,

• 4-5 jajek

Przygotowanie:

• Roztapiam masło z cukrem, dodaję bakalie i przyprawę korzenną - odstawiam.

• Pozostałe suche składniki (mąkę migdałową, mak, sodę oczyszczoną) mieszam w misce.

• Dodaję roztopione wcześniej masło z bakaliami i jajka. Dokładnie mieszam łyżką.

• Przekładam do formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1 godz. w 180st. C - dwie grzałki.

  • Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz